دنیای دیفای پیچیده است اما برخی از کاربران، استراتژی‌هایی می‌دانند که با رمزارزهای خود تا حد امکان درآمدزایی کنند. یکی از این فرصت‌ها که توجهات را به خود جلب کرده، ییلدفارمینگ است. در این مقاله از بینوست به مفهوم ییلد فارمینگ چیست می‌پردازیم و این که چگونه می‌توان با آن درآمدزایی کرد.

خلاصه مقاله

  • ییلد فارمینگ به معنای استفاده از دیفای برای درآمدزایی است و به کسی که این کار را انجام می‌دهد، ییلدفارمر می‌گویند.
  • وام دادن و گرفتن و استیکینگ از جمله انواع ییلدفارمینگ هستند.
  • برای محاسبه بازده ییلد فارمینگ از نرخ درصد سالانه و درصد بازده سالانه استفاده می‌کنند.
  • از جمله پروتکل‌های محبوب ییلد فارمینگ می‌توان به کامپاند، یرن فایننس و کرو فایننس اشاره کرد.

ییلد فارمینگ چیست؟

ییلد فارمینگ یا کشت سود (Yield Farming) روشی است که در آن از دیفای (خدمات یا امور مالی غیرمتمرکز) برای درآمدزایی استفاده می‌کنند. در این روش، کاربران در پلتفرم دیفای رمزارز را وام می‌دهند، وام می‌گیرند و بابت خدمات خود رمزارز پاداش می‌گیرند.

ییلدفارمینگ مثل این است که پول را در باغچه‌ای دیجیتالی بکارید و رشدش را تماشا کنید. یعنی رمزارزهای خود را در پلتفرم‌های خاصی وام داده یا استیک می‌کنید و در عوض به عنوان سود یا پاداش رمزارز بیشتری به دست می‌آورید. با این کار رمزارزهایتان برای شما کار می‌کنند و کوین‌های اضافه به دست می‌آورید. ییلد فارمینگ یک راه و روش آسان برای به دست آوردن ارزهای دیجیتال بیشتر از طریق ارزهای دیجیتالی که دارید، است!

ییلد فارمرهایی که می‌خواهند ییلد یا سود خود را افزایش دهند، می‌توانند از استراتژی‌های بیشتری استفاده کنند. به عنوان نمونه ییلد فارمرها می‌توانند رمزارزهای خود را بین چند پلتفرم وام‌دهی جا به جا کنند تا به درآمد بهینه برسند. فقط به خاطر داشته باشید که ییلدفارمینگ ریسک هم دارد، پس قبل از شروع کار تحقیق کنید.

بیشتر بخوانید: استیکینگ چیست

ییلد فارمر کیست؟

اصطلاحا به افرادی که برای به دست آوردن ارزهای دیجیتال بیشتر از روش ییلد فارمینگ استفاده می‌کنند، ییلد فارمر گفته می‌شود. این افراد دائما سرمایه‌ی خود را در میان پلتفرم‌های وام‌دهی مختلف دیفای جابه‌جا می‌‌کنند و از این طریق میزان سود خود را به بیشترین حد ممکن می‌رسانند.

یک ییلد فارمر خوب، فارمری است که به صورت سری و مخفیانه هر روز استراتژی‌اش را تغییر می‌دهد. زیرا هر چقدر که فارمرهای دیگر از استراتژی‌های همدیگر اطلاع داشته باشند و از یک استراتژی واحد استفاده کنند؛ اثربخشی آن استراتژی کم می‌شود. به این ترتیب فارمر نمی‌تواند از استراتژی که دارد بهره‌ی زیادی ببرد.

ییلد فارمینگ چگونه عمل می‌کند؟

ییلد فارمینگ چیست 2

ییلد فارمینگ به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد که با گذاشتن کوین یا توکن در برنامه‌ای غیرمتمرکز یا dapp درآمدزایی کنند. نمونه‌هایی از برنامه‌های غیرمتمرکز، کیف پول‌های ارز دیجیتال، صرافی‌های غیرمتمرکز، رسانه‌های اجتماعی غیرمتمرکز و سایر را شامل می‌شوند.

در کل ییلد فارمرها از صرافی‌ غیرمتمرکز برای وام دادن، وام گرفتن یا استیک کردن کوین‌ها استفاده می‌کنند تا سود به دست آورند. ییلد فارمینگ در حوزه خدمات مالی غیرمتمرکز توسط قراردادهای هوشمند تسهیل می‌شود. اگر در مورد این نوع از قراردادها اطلاعات ندارید، مقاله قرارداد هوشمند چیست می‌تواند راهنمای خوبی برای شما باشد.

همانطور که گفتیم ییلدفارمینگ از پلتفرم‌های دیفای یا امور مالی غیرمتمرکز استفاده می‌کند. این پلتفرم‌ها در شبکه بلاکچین اجرا می‌شوند. در قسمت زیر نحوه عملکرد ییلدفارمینگ را به صورت مرحله به مرحله توضیح می‌دهیم.

یک پلتفرم را انتخاب کنید

ییلدفارمرها یکی از پلتفرم‌های دیفای را انتخاب می‌کنند که فرصت‌های ییلدفارمینگ را در اختیار افراد قرار می‌دهند. این پلتفرم‌ها می‌توانند صرافی‌های غیرمتمرکز، پروتکل‌های وام دهی، استخرهای نقدینگی و غیره باشند.

نقدینگی را فراهم کنید

فرد رمزارزهای خود را در پلتفرم انتخابی واریز می‌کند. کاربران دیگر پلتفرم از این نقدینگی برای معامله یا وام گرفتن استفاده می‌کنند. ییلد فارمرها به خاطر اینکه نقدینگی را فراهم و تأمین کرده‌اند، پاداش خود را به صورت توکن دریافت می‌کنند.

پاداش به دست آورید

پاداش‌ها می‌توانند از منابع مختلف باشند مانند کارمزدهای تراکنش، بازده حاصل از وام دادن یا توکن های جدیداً مینت یا ضرب شده. هرچه فارمر دارایی‌های بیشتری را ارائه کرده و مدت بیشتری آنها را نگهداری کند، بازده احتمالی بیشتر خواهد بود.

سود مرکب

بسیاری از پلتفرم‌های ییلدفارمینگ به افراد امکان می‌دهند که به صورت اتوماتیک پاداش‌های به دست آمده را دوباره سرمایه گذاری کنند. این کار سود آن‌ها را طی زمان به صورت مرکب درمی آورد و به قدرت رشدی قابل توجه منجر می‌شود.

انواع ییلد فارمینگ

  • تأمین کننده یا عرضه کننده نقدینگی (Liquidity provider): کاربران کوین‌ها را در صرافی‌های غیرمتمرکز سپرده گذاری کرده تا نقدینگی لازم برای ترید را فراهم کنند. صرافی‌ها کارمزد کمی را بابت مبادله توکن‌ها دریافت می‌کنند که این کارمزد به تأمین کنندگان نقدینگی پرداخت می‌شود. گاهی این کارمزد می‌تواند در استخرهای نقدینگی جدید توکن‌ها پرداخت شود.
  • وام دادن: دارندگان کوین یا توکن می‌توانند با قرارداد هوشمند، رمزارز خود را وام دهند و از بهره بازپرداختی وام، کشت سود یا ییلد داشته باشند.
  • وام گرفتن: فارمرها می‌توانند یک توکن را به عنوان وثیقه استفاده کنند و با دیگری وام دریافت کنند. سپس کاربران می‌توانند با کوین‌های وام گرفته، کشت سود کنند. به این صورت فارمر، دارایی‌های اولیه خود را حفظ می‌کند که ممکن است در طول زمان ارزش آنها افزایش پیدا کند و با کوین‌های وام گرفته هم سود به دست می‌آورد.
  • استیکینگ: در دنیای خدمات مالی غیرمتمرکز دو نوع استیکینگ وجود دارد. نوع اصلی آن بلاکچین‌های اثبات سهام هستند یعنی در جایی که به کاربر سود تعلق می‌گیرد تا توکن‌های خود را به منظور تأمین امنیت در اختیار شبکه قرار دهد. نوع دوم استیکینگ توکن‌های نقدینگی یا LP tokens است که از تأمین نقدینگی در صرافی‌های غیرمتمرکز به دست آمده‌اند. این امر به کاربران امکان می‌دهد که دو بار کشت سود داشته باشند، زیرا جهت تأمین نقدینگی توکن‌های LP پرداخت می‌شوند که می‌توانند آن‌ها را برای سود بیشتر استیک کنند.

بازده ییلد فارمینگ را چگونه محاسبه کنیم؟

معمولاً بازده موردنظر ییلد فارمینگ به صورت سالانه محاسبه می‌شود. دو نوع محاسبه‌ای که اغلب استفاده می‌شوند عبارتند از: نرخ درصد سالانه (APR) و درصد بازده سالانه (APY).

به یاد داشته باشید که این دو اندازه‌گیری فقط پیش‌بینی و تخمین هستند. حتی نمی‌توان مزایای کوتاه مدت را به درستی پیش‌بینی کرد. چرا؟ به این دلیل که ییلد فارمینگ کاملاً صنعتی رقابتی و سریع با محرک‌های در حال تغییر است.

اگر استراتژی ییلد فارمینگ برای مدتی موفق عمل کند، سایر فارمرها نیز به آن توسل خواهند جست و سرانجام دیگر بازده قابل ملاحظه‌ای حاصل نخواهد شد. چون نرخ درصد سالانه و درصد بازده سالانه، محاسبات بازار قدیمی هستند، دیفای باید محاسبات سود خودش را ایجاد کند. بازده مورد انتظار هفتگی یا روزانه ممکن است به خاطر سرعت دیفای معقولانه‌تر باشند.

پروتکل‌های محبوب ییلد فارمینگ

از پلتفرم‌های معروف کشت سود می‌توان به کامپاند، یرن فایننس، کِرو فایننس، آوه، یونی سواپ و پنکیک سواپ اشاره کرد.

کامپاند (Compound)

یکی از اولین پروتکل‌های ییلد فارمینگ بوده و به کاربران اجازه می‌دهد تا انواع مختلفی از دارایی‌های دیجیتال را وارد سیستم کنند و در عوض COMP بگیرند. این پروتکل از تاثیرگذارترین پروژه‌ها در دیفای محسوب می‌شود.

یرن فایننس (Yearn Finance )

Yearn Finance یک پروتکل هوش مصنوعی است که به کاربران امکان مدیریت خودکار و بهینه‌سازی سبد سرمایه را در دنیای دیفای فراهم می‌کند. YFI توسط استراتژی‌های مختلفی از جمله ییلد فارمینگ برای به دست آوردن بازدهی بالا استفاده می‌کند.

کِرو فایننس (Curve finance)

کرو از لحاظ مقدار ارزش کلی قفل شده یعنی حدود 19 میلیارد دلار در این پلتفرم، بزرگ‌ترین پلتفرم دیفای است. پلتفرم کرو فایننس با الگوریتم بازارسازی خود، نسبت به پلتفرم‌های دیگر بیشتر از وجوه قفل شده استفاده می‌کند؛ استراتژی سودمندی برای مبادله کنندگان و تأمین کنندگان نقدینگی است.

کرو فهرست بزرگی از استخرهای استیبل کوین با نرخ درصد سالانه خوب را ارائه می‌کند که به پول نقد فیات وابسته است. نرخ درصد سالانه کرو بالاست و از 1/9 برای توکن های نقدینگی تا 32 درصد گسترده است. اگر توکن‌ها پگ یا وابستگی خود را از دست ندهند، استخرهای استیبل کوین معمولاً امن هستند. در کرو مانند تمام صرافی‌های غیرمتمرکز دیگر، خطر ضرر ناپایدار و کار نکردن قراردادهای هوشمند را به همراه دارد.

کرو همچنین توکن بومی خود یعنی CRV را داراست که برای نظارت و حاکمیت بر کرو دائو به کار می‌رود.

پلتفرم آوه

آوه یکی از پرکاربردترین پلتفرم‌های ییلد فارمینگ استیبل کوین است که بیش از 14 میلیارد دلار وجه در آن قفل شده‌اند و بازاری با ارزشی بیش از 3/4میلیارد دلار دارد.

این پلتفرم توکن بومی خود به نام AAVE را دارد. این توکن مشوقی برای استفاده کاربران از آن است، به این علت که مزایایی همچون صرفه‌جویی در کارمزد و قدرت رأی حاکمیت و نظارت را فراهم می‌کند.

وقتی نوبت به ییلد فارمینگ می‌رسد؛ پیدا کردن استخرهای نقدینگی که با هم کار می‌کنند، رایج است. جمینی دلار با درصد بازده سالانه سپرده‌گذاری 6/98 و درصد بازده سالانه وام‌گیری 9/69 در دسترس‌ترین و پردرآمدترین استیبل کوین در پلتفرم آوه است.

بیشتر بخوانید: وام aave

یونی سواپ

یونی سواپ صرافی غیرمتمرکز است که مبادلات توکن را به صورت تراستلس یا بدون نیاز به اعتماد امکان‌پذیر می‌کند. تأمین کنندگان نقدینگی جهت بازارسازی معادل دو توکن را سرمایه‌گذاری می‌کنند. سپس تریدرها می‌توانند در استخر نقدینگی ترید کنند. تأمین کنندگان نقدینگی در عوض تأمین نقدینگی از تریدهایی که در استخر آن‌ها رخ می‌دهد، کارمزد دریافت می‌کنند. یونی سواپ یکی از محبوب‌ترین پلتفرم‌های مبادله توکن تراستلس است. یونی سواپ همچنین توکن نظارتی دائو خود یعنی UNI را دارد.

پنکیک سواپ

عملکرد پنکیک سواپ شبیه یونی سواپ است اما پنکیک سواپ به جای اتریوم بر شبکه بایننس اسمارت چین اجرا می‌شود. همچنین چند ویژگی گیمیفیکیشن اضافی دارد. صرافی‌های توکن BSC، استخرهای استیکینگ سودآور، توکن‌های غیرقابل معاوضه (NFT) و حتی بازی‌های شرط‌بندی که در آن بازیکنان قیمت آینده بایننس کوین را حدس می‌زنند همگی در پنکیک سواپ موجودند.

پنکیک سواپ نیز در معرض همان ریسک‌های یونی سواپ است؛ مانند ضرر ناپایدار به خاطر نوسانات قیمتی زیاد و عدم موفقیت قراردادهای هوشمند. بسیاری از توکن‌های استخر پنکیک سواپ، ارزش بازار کمی دارند که آن‌ها را در معرض ضرری ناپایدار قرار می‌دهد.

پنکیک سواپ توکن خود به نام CAKE را دارد که می‌توان از آن در این پلتفرم استفاده کرد و برای رأی دادن در این پلتفرم استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: ارزهای حوزه دیفای

مزایای ییلد فارمینگ

4 مزیت ییلد فارمینگ عبارتند از:

کسب درآمد غیرفعال

ییلدفارمینگ راهی را برای کسب درآمد غیرفعال ایجاد می‌کند که دیگر به ترید فعال یا مدیریت دائم سرمایه نیازی نیست.

تنوع

فارمرها می‌توانند دارایی‌های خود را با مشارکت در چند پروتکل تنوع دهند و ریسک را بین آنها تقسیم کنند.

درصد بازده سالانه بالا

برخی از فرصت‌های ییلدفارمینگ درصد بازده سالانه بالایی را ارائه می‌کنند که می‌تواند از حساب‌های پس انداز سنتی جذاب‌تر باشد.

خلاقیت

افراد با مشارکت در ییلدفارمینگ به رشد و توسعه اکوسیستم دیفای کمک می‌کنند.

ریسک‌های ییلد فارمینگ

وام دهندگان و وام گیرندگان در ییلد فارمینگ با ریسک‌های مالی رو به رو هستند. کاربران در بازار آشفته ممکن است دچار ضرری ناپایدار و افت قیمت‌ها شوند.

ییلد فارمینگ‌ها در حقیقت قراردادهای هوشمند هستند و فارمرها در این قرارداد هوشمند دارایی خودشان را قفل می‌کنند. یکی از ریسک‌هایی که در برابر ییلدفارمینگ وجود دارد باگ‌هایی است که در قرارداد هوشمند ممکن است به وجود بیاید.

البته احتمال اینکه چنین اتفاقی بیفتد بسیار کم است. اما با این وجود به هنگام قفل شدن ارزهای دیجیتالی شما در یک قرارداد هوشمند، در مورد اینکه هیچ باگ و مشکلی در قرار داد وجود ندارد باید مطمئن شوید.

برخی از ریسک‌های ییلد فارمینگ به صورت زیر هستند:

راگ پول (Rug pull)

راگ پول نوعی اسکم یا کلاهبرداری است که توسعه دهنده رمزارز بابت پروژه‌ای، نقدینگی سرمایه‌گذاران را جمع‌آوری کرده و پروژه را رها کرده و وجوه را به سرمایه‌گذاران برنمی‌گرداند. این روش و سایر اگزیت اسکم‌ها دلیل 99 درصد کلاهبرداری‌های بزرگ از نیمه دوم سال 2020 هستند.

ریسک‌های مربوط به قانونگذاری

هنوز قوانین مربوط به رمزارزها در هاله‌ای از ابهام قرار دارند. برخی از دارایی‌های دیجیتال را در دسته اوراق بهادار قرار داده‌اند و آن‌ها را قانون‌گذاری کرده‌اند. دستوراتی مبنی بر توقف سایت‌های وام دهنده متمرکزی همچون بلاک فای، پلتفرم سلسیوس و غیره صادر شده‌اند.

نوسان

اگرچه توکن‌ها قفل می‌شوند اما ارزش آن‌ها ممکن است افزایش یا کاهش داشته باشد. این امر هنگامی که بازار رمزارز خرسی است، برای ییلد فارمرها ریسک بزرگی محسوب می‌شود.

هک قراردادهای هوشمند

بسیاری از خطرات مرتبط با ییلد فارمینگ به قراردادهای هوشمند مرتبط با آن‌ها مربوط می‌شوند. امنیت این قراردادها با کد بهتر و نظارت‌های شخص ثالث بهبود یافته اما هنوز امکان هک آن‌ها وجود دارد.

ضرر ناپایدار

هنگام ارائه نقدینگی، ارزش دارایی‌هایی که سپرده گذاری کردید، ممکن است در مقایسه با نگهداری آنها در کیف پول تغییر کند. این امر را می‌توان ضرر ناپایدار دانست که احتمال دارد به کاهش سود یا حتی زیان منجر شود.

آیا ییلد فارمینگ سودمند است؟

بله. البته به این بستگی دارد که چقدر پول و تلاش را وقف ییلد فارمینگ می‌کنید. با این که استراتژی‌های پرریسک بازده قابل توجهی را نوید می‌دهند، به درک کامل پلتفرم‌های دیفای و پروتکل‌ها و زنجیره‌های پیچیده سرمایه‌گذاری نیاز دارند.

اگر به دنبال راهی برای کسب درآمد غیرفعال بدون سرمایه‌گذاری پول زیاد هستید، سعی کنید بخشی از رمزارزهای خود را در پلتفرم یا استخر نقدینگی قابل اطمینان قرار دهید و شاهد مقدار درآمد آن باشید. بعد از این که مبنا را گذاشتید، ممکن است به سمت سرمایه‌گذاری‌های دیگر یا حتی خرید توکن به صورت مستقیم بروید.

نکاتی در مورد ییلد فارمینگ

  • در ییلد فارمینگ دارندگان توکن در چند پلتفرم دیفای، پاداش‌های خود را افزایش می‌دهند.
  • ییلد فارمرها نقدینگی جفت‌های ارز دیجیتال را تأمین می‌کنند و پاداش‌های خود را در قالب رمزارز به دست می‌آورند.
  • ییلد فارمینگ ممکن است به خاطر نوسانات قیمت، راگ پول‌ها، هک قرارداد هوشمند و سایر موارد پرریسک باشد.

ویدئو آموزشی ییلد فارمینگ

اگر می‌خواهید در مورد ییلد فارمینگ اطلاعات کامل‌تری به دست آورید به شما پیشنهاد می‌کنیم ویدیوی زیر را ببینید.

در این ویدیو خواهید دید:

  • ییلد فارمینگ چیست؟
  • ییلد فارمر چه کسی است؟
  • چرا سودی که از این طریق به دست می‌آید بسیار زیاد است؟
  • خطرها و ریسک‌های این نوع کسب درآمد چیست؟

سخن پایانی

این راهنما صرفاً جنبه آموزشی دارد و از آن به عنوان توصیه سرمایه‌گذاری استفاده نکنید. بهتر است قبل از هر گونه تصمیم راجع به سرمایه‌ گذاری ارز دیجیتال با مشاوران باتجربه مشورت کنید.

در کل ییلدفارمینگ راهی خلاقانه را برای مشتاقان ارز دیجیتال فراهم می‌کند تا درآمد خود را از طریق حضور در پلتفرم‌های دیفای افزایش دهند. فرصتی است تا پاداش به دست آورد، به رشد این اکوسیستم کمک کرد و ابزارهای جدید مالی را تجربه کرد. البته بهتر است با احتیاط ییلد فارمینگ را انجام دهید، کامل تحقیق کنید و ریسک‌های احتمالی را بشناسید.

مشاوره رایگان سرمایه گذاری ارز دیجیتال

اگر در مورد سرمایه گذاری در بازار ارز های دیجیتال یا استفاده از سبد های سرمایه گذاری بینوست سوال دارید فرم زیر را پر کنید تا در سریعترین زمان کارشناسان بینوست با شما تماس بگیرند .

دسته بندی شده در:

برچسب شده در:

, , ,
در اینستاگرام بینوست جدید ترین مطالب را به صورت خلاصه و روزانه دریافت کنید