چطور شرکتی که هنوز ماشین‌هایش را کسی در جاده‌ها ندیده از فورد و جنرال موتورز جلو زد؟

احتمال اینکه تاکنون از ریویان شنیده باشید خیلی کم است. اگر کسی خیلی خلاصه بخواهد ریویان را معرفی کند باید بگوید: یک شرکت خودروسازی با ارزش ۱۰۰ میلیارددلار، ارزشمندتر از فورد و جنرال‌موتورز. شرکتی که عمرش کمتر از ۱۲ سال است و هنوز یک دلار هم سود نداده است!

اما برای سرمایه‌گذاران مشتاق و پیگیر صنعت خودروهای برقی، ریویان یعنی شرکتی که پشت سر تسلا به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده خودروهای الکتریکی، ایستاده و یک بازیگر مهم و روبه‌رشد در این بازار است.

علیرغم این واقعیت که بسیاری از مردم هرگز نام آن را نشنیده‌اند، این شرکت وقتی همین چندماه پیش در بازار بورس نزدک در ایالات متحده سهامش را عرضه کرد نزدیک به 100 میلیارد دلار یا 70 میلیارد پوند سهامش را فروخت! اگرچه این ارزش هنوز بسیار پایین‌تر از ارزش تسلا است که نزدیک به 1.1 تریلیون دلار سهامش ارزش پیدا کرده، اما با این وجود برای شرکتی که هنوز سودی کسب نکرده یک رقم فوق‌العاده است.

داستان ریویان و ارزش آن داستان شیفتگی و رقابت سازنده در بازاری است که در چند سال آینده یکی از مهم‌ترین روندهای اقتصاد دنیا را رقم خواهد زد: بازار خودروهای الکتریکی. ریویان که ۱۲ درصد سهام آن متعلق به فورد و ۲۰ در صد آن متعلق به و جف بزوس و آمازون است شرکتی آینده‌محور است که ارزش سرمایه‌گذاری بر پایه آینده را نمایان می‌کند.

اسکارینگ ۳۸ ساله برخلاف الان ماسک ۵۰ ساله بدون هیاهو کارش را می‌کند، دکترای مهندسی مکانیک از موسسه فناوری ماساچوست یا همان ام‌ای‌تی دارد و حتی کارخانه ریویان را که 2.چند هزار متر مساحت دارد را در شهر بی‌حاشیه‌ای چون ایلینوی مستقر کرده است.

وقتی فروش سهام ریویان در اواسط نوامبر سال گذشته رقم خورد یکی از بزرگترین عرضه‌های عمومی بازار بورس آمریکا یک دهه بعد از ورود فیس‌بوک به بورس رقم خورد تا ارزش این شرکت خودروسازی در کمتر از چند ساعت از بزرگانی چون فورد و جنرال‌موتورز هم بیشتر شود. این در حالی است که ریویان هرگز نه‌تنها سودی نداده بلکه تقریباً هیچ وسیله نقلیه‌ای را هم تاکنون به مشتریانش تحویل نداده است!

سرمایه‌گذاری جف بزوس روی ریویان

اولین سرمایه‌گذاری ریویان و اولین کسی که فرصت سرمایه‌گذاری در آن را درک کرد نه شرکت‌های خودروسازی بلکه غول خرید آنلاین جهان یعنی آمازون بود. علاوه بر سرمایه‌گذاری آمازون سفارش ۱۰۰ هزار ماشین را هم به این شرکت داده است. شرکتی که روی تولید وانت و خودروهای شاسی‌بلند برقی تمرکز کرده است.

از زمانی که ریویان در سال 2009 توسط رابرت اسکارینگ تأسیس شد، که خودش دوست دارد با نام RJ شناخته شود و فقط 38 سال سن دارد، راه بسیار درازی را طی کرده است.

ریویان

یک کارآفرین مادرزاد در یک صنعت آینده‌محور

برخی‌ها می‌گویند هجوم سرمایه‌گذاران به سوی ریویان شاید به دلیل جا ماندن آن‌ها از سرمایه‌گذاری روی شرکت موفقی چون تسلا بوده اما بسیاری شخصیت بنیان‌گذار ریویان و آینده صنعت خودروهای الکتریکی را مهم‌ترین دلیل موفقیت این شرکت در جذب سرمایه‌ می‌دانند.

اسکارینگ ۳۸ ساله برخلاف الان ماسک ۵۰ ساله بدون هیاهو کارش را می‌کند، دکترای مهندسی مکانیک از موسسه فناوری ماساچوست یا همان ام‌ای‌تی دارد و حتی کارخانه ریویان را که 2.چند هزار متر مساحت دارد را در شهر بی‌حاشیه‌ای چون ایلینوی مستقر کرده است. کارخانه‌ای که اگرچه هنوز ماشین چندانی از آن خارج نشده اما ارزش برندش در مقایسه با فورد، که سال گذشته میلادی بیش از 120 میلیارد دلار فروش و نزدیک به 6 میلیارد دلار سود خالص در سال 2021 داشته، سبقت گرفته است.

اسکارینگ که پسر یک مهندس است، از کودکی علاقه و وسواس زیادی به ماشین‌ها داشته است، اما می‌گوید که از آسیب‌هایی که آنها وارد کرده‌اند احساس بدی داشته و همیشه رویایش حل این چالش بزرگ در صنعت خودروسازی بوده است. او در نهایت، تصمیم گرفته زندگی خود را روی سوق دادن سیستم حمل و نقل به سمت آینده‌ای که هم پایدار اشد و هم کربن در آن جایی نداشته باشد متمرکز کند.

ماشین ریویان

سرمایه‌ها و پول به سمت بازار خودروهای الکتریکی می‌آیند

او فعلا صاحب یک ثروت ۱۴ میلیارددلاری است. اما خیلی‌ها می‌گویند آینده خودروهای الکتریکی از یک سو و علاقه وافر آمریکایی‌ها به ماشین‌های آفرود و وانت‌های بزرگ او را بسیار بیشتر از این ثروتمند خواهد کرد. صنعت خودروسازی امیدوار است تا سال 2037، خودروهای برقی بیش از نیمی از خودروهای جدید فروخته شده را از آن خود کنند.

آن‌ها که سهام ریویان را خریده‌اند اعتقاد دارند در حال خرید چشم‌انداز یک بازار بالقوه بزرگ هستند. آن‌ها روی آینده‌ای ریسک کرده‌اند که بسیاری می‌گویند زودتر از موعد خود را به ما رسانده است. اگر به سایت ریویان سر بزنید در ابتدا شاید فکر کنید به سایت یک فروشگاه کوهنوردی یا تورهای ماجراجویانه آمده‌اید. بیشتر از اینکه از ماشین و خطوط تولید ببینید از آینده‌ و طبیعت و زیبایی‌های منهای کربن خواهید دید. سایتی که شعار آن این است: «آینده‌ای را می‌سازد که بچه‌های ما و بچه‌های ما شایسته آن هستند». آن‌هم با کمک ماشین‌هایی که شعار آن‌ها این است: «وسایل نقلیه ساخته شده برای سیاره زمین» وانت‌ها و شاسی‌بلندهای تمام‌الکتریکی با قدرت موتور بالا که از همین حالا با قیمت‌ها ۶۷ تا ۷۰ هزار دلار پیش‌فروش می‌شوند.

آن‌ها که سهام ریویان را خریده‌اند اعتقاد دارند در حال خرید چشم‌انداز یک بازار بالقوه بزرگ هستند. آن‌ها روی آینده‌ای ریسک کرده‌اند که بسیاری می‌گویند زودتر از موعد خود را به ما رسانده است.

ریویان در این دنیای جذاب و اقتصاد روبه‌ٰرشد البته بی‌رقیب تنها نیست. نیسان که کارخانه ساندرلند خود را در قلب یک پروژه 13 میلیارد پوندی خود قرار داده است، از یک شاسی‌بلند کوچک الکتریکی و یک وانت زیبا به رونمایی کرده است که کاملاً شبیه به وانت ریویان به نظر می رسد. فورد، علاوه بر این که یک سرمایه گذار ریویان است، احتمالاً یک رقیب سرسخت نیز برای آن خواهد بود. تسلا هم که فعلا از همه رقبا پیشتاز است. اضافه کنید به همه این‌ها فولکس‌واگن و بی‌ام‌و و مرسدس بنز از جبهه آلمانی صنعت خودروسازی و البته تازه‌وارد قدرقدرتی به نام سونی! چین هم که مدت‌هاست روی بازار خودروهای برقی سرمایه‌گذاری بزرگی کرده و احتمالا از دستاوردهایش در سال‌های آینده بیشتر خواهیم شنید.

بازی در زمین فردا

داستان ریویان داستان دیدن آینده کمی پیش از دیگران است. آینده‌ای که خواهد آمد و معمولا آن‌ها باورش دارند که می‌دانند آینده شبیه امروز نیست اما برای سرمایه‌گذاری روی آن باید امروز تصمیم گرفت! این کاری است که بنیان‌گذار و سرمایه‌گذارهای ریویان انجام داده‌اند. یک داستان هیجان‌انگیز از بازی در زمین فردا.

 

دسته بندی شده در:

در اینستاگرام بینوست جدید ترین مطالب را به صورت خلاصه و روزانه دریافت کنید